kwaśne
Encyklopedia PWN
resentyment
filoz. zjawisko polegające na tworzeniu iluzorycznych moralnych wartości i ocen jako rekompensat własnych ograniczeń i niemocy;
[fr.],
roztwór buforowy, bufor,
roztwór o stałym stężeniu jonów wodorowych (pH), które pod wpływem dodatku niewielkich ilości kwasu lub zasady oraz przy rozcieńczaniu roztworu ulega nieznacznym zmianom;
sake
japoński napój nar., zawierający 10–18% alkoholu, lekko kwaśny (kwasowość 0,1–0,2%), otrzymywany z ryżu.
[jap.] ,
salami
ser podpuszczkowy typu szwajcarsko-holenderskiego, z mleka krowiego;
[fr. < wł.],
w produkcji żywności metoda oceny jakości produktów spoż. za pomocą jednego lub kilku zmysłów (wzrok, węch, dotyk, smak)
produkt spoż. otrzymywany z mleka przez wydzielenie z niego gł. białka i tłuszczu w postaci skrzepu kwasowego lub podpuszczkowego, przekształconego w masę serową odznaczającą się charakterystycznym smakiem i zapachem.